Informasjonskapsler

Hva er informasjonskapsler? 

 

Når du bruker vårt nettsted, skal du føle deg trygg på at vi følger gjeldende lover og regler. Vi vil med dette informere deg hvordan vi bruker informasjonskapsler, eller cookies, som det kalles på engelsk og i dataverdenen. Her kan du lese om i hvilke tilfeller vi bruker slike informasjonskapsler og hvordan du kan slette og administrere disse.  

 
Når du besøker et nettsted for første gang vil det lagres informasjon på din nettleser. En informasjonskapsel/cookie er en liten tekstfil som brukes til å lagre informasjon om dine innstillinger, preferanser og/eller bruksmønstre på nettlesere eller på mobile enheter. I dag brukes denne teknologien på de aller fleste nettsteder, for å tilpasse visningen av nettsiden til enheten, for å samle statistikk og for å vise produkter som er tilpasset din profil. I mange tilfeller er informasjonskapsler uunnværlige hvis brukeren skal få en god opplevelse.  

 

Hvor lenge lagres en informasjonskapsel? 

Dette varierer i forhold til hvorfor den er satt. Midlertidige nformasjonskapsler lagres på din nettleser kun idet du er på nettstedet og slettes automatisk når du lukker nettleseren eller slår av enheten. Disse gjør at du får en bedre brukeropplevelse ved for eksempel å vise sidene raskere. Permanente (vedvarende) nformasjonskapsler lagres på din nettleser over en periode på for eksempel 1 dag, 3 måneder, 2 år eller til en bestemt dato. Informasjonen forblir da lagret på din nettleser mellom besøkene, men du kan slette disse manuelt. En informasjonskapsel som er lagret over en lenger periode, kan forenkle din opplevelse av nettstedet ved at du for eksempel er innlogget neste gang du besøker nettstedet, selv om du har lukket nettleseren. 

 

Hvem plasserer informasjonskapsler? 

Det er stort sett janus.no som plasserer informasjonskapsler på våre nettsider med de formålene nevnt tidligere. I noen tilfeller kan det være samarbeidspartnere.  
Nødvendige informasjonskapsler er informasjon som mange av nettstedets tjenester er avhengig av for å fungere. For eksempel gjør de at nettstedet tilpasser seg til dine innstillinger for språk, mens andre beskytter nettstedet og tjenestene generelt, samt sikrer at du er den du gir deg ut for å være når du logger inn. 

Under besøket på nettstedene brukes informasjonskapsler for å se om du har besøkt nettsiden tidligere, slik at informasjonselementer ikke vises unødvendig mange ganger og for å huske informasjon du har angitt eller valg du har gjort.  

Analyse 

Vi samler inn informasjon om besøk på nettsidene slik at vi kan rapportere våre resultater og gjøre forbedringer. Vi samler for eksempel inn informasjon om hvordan besøkende bruker nettsidene, hvilket nettsted brukeren kom fra og hvor lenge en bruker forblir på nettsidene. 

 

Administrasjon av informasjonskapsler 

Du kan selv slette informasjonskapsler under innstillinger på din nettleser, men de vil opprettes igjen neste gang du besøker et nettsted, om du ikke endrer innstillingen. De aller fleste nettlesere er forhåndsinnstilt på å akseptere informasjonskapsler automatisk, men du har muligheten til å endre dette. Vær oppmerksom på at sletting av informasjonskapsler eller endring på innstillingene kan få negativ innvirkning på brukervennligheten som at du for eksempel må logge inn hver gang du besøker siden. 

Du kan lese mer om hvordan du sletter eller endrer innstillingene i din nettleser på Nettvett.no.