Hver måned deler vi et nytt kapittel fra vår unike historie. Få innsikt i vår rike arv og kultur, og bli med på feiringen frem mot vårt 130-års jubileum i mars 2025!

Anno 1895

Grunnleggeren - En fornuftig eventyrer 

En tanke. Det var slik det hele startet. Ikke en slik tanke som brått daler ned i hodet pa deg i et kreativt øyeblikk, overraskende som et smil fra en fiende. Nei, dette var en av disse tankene som kommer på sokkelesten. Listende sniker den seg inn pa deg, bakfra eller fra siden, for så i neste øyeblikk forsvinne. Når den kommer igjen, hører du den litt bedre. Den har vokst og trinnene høres tydeligere. Med jevne mellomrom kommer tanken pa besøk. Snart har idéen sko på, ja snart tramper den innpå deg med kalosjer. Nå kan du simpelthen ikke lå være å verken høre eller se den, og du blir tvunget til et oppgjør: Enten må ideen settes ut i livet, eller du må glemme den for alltid. Slik var det for grunnleggeren av Janus, Anton Stephan Stephansen.

1895 - 1905

Et samfunn gror fram

Det var hovedsakelig tilgangen på vannkraft som ledet Anton S. Stephansen til å velge Espeland som stedet for sin industrielle virksomhet. Fabrikkbygningen til Espelandsfos Spinderi og Trikotagefabrik sto ferdig i 1895. Stephansen satte straks i gang med å bygge boliger til arbeiderne. Helt fra starten av fikk bygningen navnet “Boligen” blant de ansatte...

Neste kapittel kommer 25. mai