Slik vasker du Janus ullplagg

– Enkelt for store og enkelt for små – rett i maskinen på ullvaskeprogram, flytende ullvaskemiddel og lufttørking, sier leder av forsknings og utviklingsavdelingen ved Janus,
Marianne Michaelsen.
– Ullklærne kan i utgangspunktet også vaskes sjeldnere enn andre klær. Siden ullfiberet har en selvrensende effekt, og naturlig hemmer vond lukt. Denne egenskapen gjør ull også velegnet til både tur, trening og hverdag, sier hun.
Michaelsen påpeker at syntetiske materialer ikke kan matche egenskapene til ullfiber. Mens ull tar opp fukt og svette uten å lukte, bør syntetiske klær vaskes etter hver bruk for ikke å lukte. Ullens egenskaper når det gjelder isolasjon, selv i våt tilstand, er velkjent og satt pris på av folk flest.
Når Janus ullplagg trenger en vask, kan dette gjerne gjøres i vaskemaskin. De aller fleste vaskemaskiner har et ullvaskeprogram, så bruk dette og bruk alltid flytende spesialvaskemiddel for ull. 
– Ullvaskemiddel tar vare på fibrene og bevarer ullens unike egenskaper. Enzymene i vanlige vaskemidler kan ødelegge ullfibrenes fine struktur, sier Michaelsen.

Råd om flekkfjerning

Får du flekker på ulltøyet, heller du litt ullvaskemiddel direkte på flekken. La det virke i 30 minutter, før du vasker plagget som vanlig. Fettflekker går bort om du lar litt Zalo virke på flekken i 15 minutter. Husk å skylle plagget godt så du fjerner Zalo-en før du putter det i vaskemaskinen.

Håndvask

Ullplagg blir som regel rene ved lave temperaturer i vaskemaskinen, men kan også håndvaskes på lave temperaturer. Men det er ikke nødvendigvis mer skånsomt enn ullprogrammet til vaskemaskinen.
– Hvordan vi vasker, varierer fra person til person. Er du for brutal med håndvasken, kan du skade klærne. Vær derfor skånsom og husk å sentrifugere klærne til slutt. Høy temperatur i seg selv ødelegger ikke ullplaggene, men dersom du samtidig rører rundt, går det galt. Det er grunnen til at ullplagg krymper hvis de havner sammen med kokevasken i vaskemaskinen,
men holder fasongen dersom de ligger stille og koker i en kjele.

Husk å sentrifugere

Ullklær tåler godt sentrifugering. Da tørker plaggene raskere og beholder fasongen bedre. Drypptørking av våte ullklær kan ødelegge fasongen.
– Vi anbefaler likevel lufttørking av ullplagg, men da etter sentrifugering. Det vil gi lengst
levetid på plagget, sier Marianne Michaelsen.