Har du lyst å prøve yoga? Fem råd for en vellykket start.

Har du lyst å prøve yoga? Fem råd for en vellykket start.

Møt yoga-lærer Ingrid Jæger 

– Yoga er for alle. Jeg har hatt yoga-timer med alt fra barnehagebarn til en eldre herre på 101 år. Det handler om å gjøre tilpasninger til den kroppen man har. Yogastillingene skal ikke gjøre vondt, sier Ingrid Jæger, som gjerne anbefaler løse og behagelige klær i ull eller bomull som yoga-antrekk.

Jæger driver sitt eget lille yoga-studio i Bergen, men reiser også på besøk til bedrifter, barnehager, skoler og sykehjem med yogaøvelser, pusteteknikker og avspenning i kofferten.

– Yoga ble utviklet i India for flere tusen år siden. Formålet var å forberede kroppen på å tåle å sitte lenge i ro i en stilling under meditasjon, forteller hun.

 

Mer enn fysiske stillinger

– Hva var ditt første møte med yoga?

– Som ung var jeg nysgjerrig, søkende og reiselysten og følte meg dratt mot Asia og særlig India. Da jeg var 18 år gammel begynte jeg på mitt første kurs i klassisk yoga her i Bergen, sier hun.

– På kurset ble vi introdusert for både de fysiske yogastillingene (asanas), meditasjon, pusteteknikker og ulike renselsesmetoder, som for eksempel neseskylling. Veldig mange forbinder yoga med fysiske stillinger, men det består av så mye mer. Jeg husker jeg den gang syntes neseskyllingen var litt fremmed, men fant likevel mye på kurset som appellerte til meg, forteller Jæger.

Etter hvert gikk hun på flere ulike yogakurs, i blant annet hatha yoga og andre klassiske yogaformer. I tillegg til asanas, pust og avspenning, ble vi presentert  for yogiske leveregler som vegetarianisme, unngåelse av alkohol, ikke-vold etc. Jeg husker jeg synes det var veldig spennende og samtidig ganske annerledes, men at det vekket en veldig interesse hos meg.

Jæger prøvde også hot-yoga i denne perioden.

– Noen synes det er fantastisk å praktisere i et varmt rom, hvor muskler og ledd får hjelp av varmen til å komme enklere inn i stillingene. Min utfordring var omvendt, nemlig at jeg har hypermobile ledd. En av instruktørene frarådet meg derfor denne yoga-formen for å unngå skade.

 Yoga merinoull janus

Fascinert av India

Men dragningen mot opphavslandet til yoga, India, var vakt, og allerede som 19-åring reiste hun rundt i landet i 5-6 uker. Siden har hun vært der jevnlig opp gjennom årene på reise og for studier.

– Jeg skrev masteroppgaven min i sosialantropologi om eldres rolle i et samfunn i Nord-Vest-India, i indisk Himalaya.

Til sammen har hun tilbragt nærmere to år i landet, på ulike reiser og ulike steder. Over alt kom hun i kontakt med forskjellige miljøer innen yoga og praktiserte med ulike lærere.

– Jeg reiste også til Rishikesh som ligger på Ganges bredder, der Beatles i sin tid fant sin meditasjonsguru, og som regnes som «The Yoga Capital of the World». Interessen for yoga og meditasjon har vokst i takt med at jeg har fått praktisere og lære med ulike lærere, innenfor ulike retninger, men hvor man ser at målet som regel er det samme, nemlig å finne indre ro og et fysisk velbehag.

Jæger bodde ett år i Nepal hvor hun jobbet for en organisasjon som driver
klimaforskning i Himalaya. Da praktiserte hun yoga flere ganger i uken i et gammelt palass.

– Det som tiltrakk meg ved yoga, var følelsen av både kroppslig og mental frihet som yogaen ga meg, av både energi og ro. Det å kunne være helt meg selv, i et rom med mange andre, men hvor man vender blikket innover på egen pust og kropp og kun fokuserer på seg selv og hvordan øvelsene oppleves av den enkelte. Velværefølelse som yogaen ga meg ga veldig mersmak.

– Jeg ble nok også fascinert av en form for mystikk knyttet til yogaen, og ble stadig mer nysgjerrig på det yogiske tankesett og måte å se kropp og helse på. Det at yoga har vært en så viktig kilde til helse i det indiske samfunn gjorde at jeg etter hvert også satt meg grundig inn i ayurveda, den tradisjonelle indiske helsevitenskapen, tett knyttet til yoga.

 Yoga merinoull janus

Endret jobb-retning

Ingrid Jæger har hatt vanlige jobber i organisasjons- og næringslivet i mange år, og har trivdes og lært mye der, men har hele tiden gått med et ønske om å starte for seg selv, noe som var mer i tråd med hennes opprinnelige søken og nysgjerrighet på India og Himalaya.

– Jeg tok steget for to år siden, da det var nedbemanning på jobben. Jeg fikk tilbud om nye jobber i næringslivet, men sa til meg selv at jeg kom til å angre hvis jeg ikke gjorde dette nå. Siden har jeg drevet Ingrid Jaeger yoga på fulltid og har ikke angret et sekund!

Yoga-studioet hennes ligger på Skjold i Bergen. Her arrangerer hun timer og kurs, når hun ikke er ute hos barnehager, skoler, bedrifter og eldreboliger.

– Selv de som sitter i rullestol kan være med på yoga, i det som vi kaller stol yoga, sier hun. Jeg er opptatt av å undervise en inkluderende form for yoga der de aller fleste kan være med.