Slik vasker du Janus bomullsplagg

- Bomull er en populær naturfiber, den utmerker seg med fine spinnetekniske egenskaper og en stor motstandsdyktighet mot slitasje, sier leder ved forsknings- og utviklingsavdelingen på Janus, Marianne Michaelsen.
Bomullsstoffer er lette å farge og lar seg lett bleke. På den andre siden er stoffet lite elastisk, krøller lett og har dårlig isoleringsevne. Likevel er knapt noe annet materiale så robust – og tåler så mange runder i vaskemaskinen.

Vasking:

– Generelt tåler hvit bomull å bli vasket på høye temperaturer. Kulørt bomull bør
derimot vaskes på temperaturer inntil 60 °C på grunn av faren for bleking, og med et vaskemiddel til kulørt tøy. I prinsippet gjelder likevel at man må se på vaskeetiketten på plagget. I våre vaskeanvisninger for bomull, har vi valgt å skrive maks 60 °C. Da blir plagget rent og det blir mindre slitasje, sier Michaelsen.

Tørking:

Bomull kan tørkes i tørketrommelen. Avhengig av hvordan tekstilene er laget, bør du likevel følge vaskeanvisningen som følger plagget, ellers er det fare for krymping og overflateslitasje. – Noen av våre plagg, for eksempel Iris Bomull, har strikket hullmønster, disse plaggene holder seg best ved å lufttørke, sier Michaelsen.

Stryking:

Bomull tåler varm stryking (varmetrinn 3) og med damp. Avhengig av tekstil, lønner det seg å stryke plagget på vrangen. Råd om flekkfjerning:
Får du flekker på bomullstøyet, heller du litt flekk-fjerner eller flytende vaskemiddel direkte på flekken. La det virke i 30 minutter, før du vasker plagget
som vanlig. Fettflekker går bort om du lar litt Zalo virke på flekken i 15 minutter. Husk å skylle plagget godt, så du fjerner Zalo-en før du putter det i vaskemaskinen.